Antalyada yapılmakta olan yeni iç hatlar terminalinde Alarko Carrier ürünleri kullanılmış. Alarko Carrier basın bültenini siz değerli bina işletimi okuyucuları ile paylaşıyoruz.
Mart 2010′da hizmete girmesi planlanan Antalya Havalimanı yeni iç hatlar termilinin, yükleniciliğini Fraport-IC İçtaş Antalya Hava Limanı Terminal Yatırım ve İşletmeciliği A.Ş., mekanik projesini Matek Ltd. Şti, mekanik taşeronluğunu ise Pirimer Ltd. Şti. üstlendi.
2 Dış hatlar ve 1 İç hatlar terminalinden oluşan Antalya Havalimanı’nın yıllık yolcu sayısı 10 milyon civarında. Terminal tamamlandığında, bugünkünün 2 katı büyüklüğe sahip olacak ve sadece iç hat terminali 6 milyon yolcuya hizmet verecek.
Antalya Havalimanı’ndaki mevcut iç hatlar terminalinin yerine inşa edilecek mekan 17 bin metrekare alan üzerine kurulacak. Eski terminal binası ise yıkılarak apron olarak kullanılacak. 4 köprü bulunacak yeni terminalde yolcular uçağa buralardan binecek.
Antalya Havalimanı yeni iç hatlar terminalinde güvenlik ön planda tutulacak. Mevcut terminal binasında kullanılan x-ray cihazlarının dışında yeni binada Elektronik Denetleme Sistemi (EBS) kurulacak. ICF (İçtaş Fraport) firmasının işletmesi olan yeni iç hatlar terminal binası, mevcut iç hatların yetersiz kalması sebebiyle yeniden inşa ediliyor.
Mart 2010 tarihinde hizmete girmesi düşünülen bu terminalde 39 adet Carrier marka 39HQ Klima Santrali, 23 adet Carrier marka 39HQ Hücreli Aspiratör, 1 adet Carrier marka 30XA Vidalı Soğutma Grubu, 338 adet Alarko marka Fancoil cihazı ve 2 Yollu Vana seti kullanılmaktadır.
Ömür Yılmaz
Uzun yıllar Tesis Yönetimi sektöründe olan birisi olarak, bilgi, deneyim ve tecrübelerimi sektöre gönül verenlerle paylaşıyorum.
Kullanılan cihazların markalarının yanı sıra işlevselliği ve özellikleride önemlidir. İşletme giderlerini azaltacak sistemlerinde kullanılması önemlidir.39HQ klima santralleri ısıya dayanıklı ve dış ortamlardada kullanılan klima santralidir. lektrik devrelerinde invertör bulunuyor bilinmez ama invertör klima santrallari ömürleri ve hız ayarları ve elektrik tüketimi azaltılması gibi işletmelere kolaylık sağlayan sistemdir.
YanıtlaSilHava alanı olduğu ve geniş salonların bulunduğu yerlere roof top cihazlar kullanılabilir fakat çok geniş alansa klima santrali ve soğutma grubu doğrudur. Fan coiller sayısı 338 olduğuna göre, oda, ofis v.s. kapalı alanların çok olduğundan bilinmez ama neden bir VRV – VRF sistemi konulmamış? Heat pump sistemi ile enerji verimli halde kullanılabilir diye düşünüyoru. Gerçi projeyi görmeden bu kadar yorum yapılmamalı... Yine de okuyucuların kanaatine bırakıyorum.
Sonuç olarak mekanik sitemler ve elektrik üeten tüm cihazlar ve yapılan tüm projelerin amacına uygun yapılarak mali yönden işletmelere yük getirilmemesi gereklidir.
Binaların enerji verimliliği yasaları umarım sadece konut gibi yerleri kapsamaz. Burası hava alanı, buranın enerji verimliliği daha önemli diyerek projelerin ve sistemlerin devlet tarafından enerji verimliliğine göre değerlerndirilmesi gereklidir. Konu nereden nereye geliyor. Bizim cebimizden, geleceğimize, ülkemize, herkese dokuyor. Umarız havaalanında yapılan sistem en iyi şekilde enerji verimliğini ve işletme örneklerinden birisi olur.
Yorum Gönder
Teşekkürler.