Ülkemizde tesis yöneten bir çok işletme maalesef bilgisayar desteği değil tüm iş ve süreçleri manuel olarak yönetmektedir. Dolayısıyla bir çok süreç gözden kaçarken tesis yöneticileri teknolojiden nasibini alamamaktadır. Halbuki tesis yönetimi ile ilgili tüm adımlar 1980 yılında Uluslar Arası Tesis Yöneticileri derneği tarafından belirlenmişti. Dolayısı ile adımların yani tesis yönetimine ait süreçlerin belirli olduğu bir sistemde bilgisayar destekli olarak bir yönetim modeli olması gerekiyor. Peki bilgisayar destekli olarak Tesis Yönetimi nasıl yapılabilir. Eğer kendisine tesis yönetimi programı yazdıracak olan profesyoneller varsa aşağıda ki başlıklar onlara biraz olsun yardımcı olacaktır.
- Yıllık operasyon planlama
- Bütçe tahmini
- Gayrimenkul yönetimi
- Alan yönetimi
- Mimarlık planlama ve tasarım
- İnşaat, tadilat ve restarasyon
- Bakım ve arıza operasyonlarının yönetimi
- Telekominikasyon entegrasyonu
- Güvenlik hizmetleri
- İdari hizmetler
Bilgisayar destekli tesis yönetiminin en büyük hedefi tesisi takip etmek ve korumaktır. Bir tesis yöneticisinin en büyük görevi tesisi uzun yıllar en düşük maliyetle en konforlu hizmeti vermektir. Dolayısı ile bilgisayar destekli bir tesis yönetiminde yapacağınız yatırım size *FTE olarak dönmeyebilir ama size üst düzey yönetebilme süreci sağlar.
Bilgisayar destekli tesis yönetiminde hangi bilgiler olmalı.
- Kat planları
- Yapı ve yapı özellikleri hakkında bilgiler
- Alan özellikleri ve kullanımı
- Çalışan sayısı ve tesis doluluk oranı
- Tesis varlıkları
- İş sürekliliği ve iş güvenliği bilgileri
- **LAN ve telekom bilgileri
Son olarak günümüzde tesis hizmetleri ve tesis varlıklarının son derece değerli olduğunu düşünürsek bilgisayar destekli tesis yönetimine geçişin son derece akıllıca olduğunu düşünebiliriz. Dökümantasyon ve raporlama süreçlerinin yönetimin en fazla vaktini alan bir işdir. Oysa bilgisayar desteği sayesinde sizin yerinize anlık, geçmişe dönük ve gelecek tahminleri hakkında raporlar sunabilir. Kim bilir belki ileride Tesis Yönetimi Türkiyede de bilgisayar desteği ile yapılabilir.
*FTE = (Full Time Employee) Tam zamanlı çalışan/personel
**LAN = (Local Area Network) Yerel alan ağı. Bir tesiste bilgisayarların birbirine bağlı olduğu network ağıdır.
Yorum Gönder
Teşekkürler.