BREEAM nedir? BREEAM nerden çıkmıştır ve niçin ihtiyaç vardır? Çok kısa Breeam sertifikası hakkında bazı tanımları açıklayacağım. Breeam, Tükçe karşılığı Bina Araştırma Kuruluşu Çevresel Değerlendirme Metodudur. Kısaca, bir çevresel değerlendirme metodu diyebiliriz. (Environmental Assessment Method) Breeam, dünyada ilk kez İngiltere tarafından 1990 yılında yürürlüğe girmiş ve sonrasında dünyanın gelişmiş ülkeleri tarafından benimsenmiş, çevre dostu binalar için hazırlanmış bir sertifikasyon sürecidir. Breeam sertifikası na ait sertifikasyon süreci, binanın ilgili çevre standartlarına uygunluğunun denetlenmesi ve çeşitli ölçümler yapılması sayesinde binanın  çevreye duyarlılığını tesciller. Halen dünyada binaların çevresel etkisini analiz eden, BREEAM ile birlikte Amerika çıkışlı LEED setifikasyon süreci vardır. Bu iki sertifikasyon süreci birbirlerine çok benzese de BREEAM binaların sadece tasarımı için alınabilir. BREEAM sertifikasyonunda binaların çevresel etkilerine ve durumuna göre seviyelendirme sistemine sahiptir. Bu seviyeler, Pass, Good, Very Good, Excellent ve Outstanding olmak üzere 5 tanedir. Ayrıca BREEAM sertifikasyonları birden fazla versiyona sahiptir.




Halihazırda ülkemizde 5 farklı BREEAM versiyon uygulaması vardır.

  • BREEAM International Europe: Offices
  • BREEAM International Europe: Industrial
  • BREEAM International Europe: Retail
  • BREEAM International Europe: Toyota Retail Units
  • BREEAM International Bespoke
Ülkemizde BREEAM sertifikası veren daha doğrusu BREEAM sertifikasyonu almanıza yardımcı olacak, birkaç tane enerji verimliliği üzerine çalışan danışman firma vardır. BREEAM almak isteyen bina sahipleri ve yatırımcıların daha inşaata başlamadan BREEAM süreci hakkında görüşmeleri projelerinin içeriği ve ortaya çıkacak binanın değeri için önemlidir.
Bir bina için BREEAM sertifikası almak ortalama bir binanın yaklaşık olarak yapım maliyetini %1 – %3 arası yükseltir. Bina bittik’den sonra binanın işletme maliyetleri ise %8 ile %10 arası düşmektedir. Diğer taraftan bina hayatı boyunca ortalama %40 enerji tasarrufu sağlamaktadır. Oranlar bina projesine, kullanılan malzemeye ve iklim şartlarına göre değişkenlik gösterse de her şekilde binanız tamamen çevreyle dost bir bina oluyor.
Binanıza BREEAM sertifikası alarak çevreyle daha dost olurken aynı zamanda binanıza değer katabileceğinizi bilmenizde fayda var. Nede olsa ülkemizde, her geçen gün çevre ve enerji verimliliği yasası gelişirken birçok çevre kriterleri zorunlu hale gelmeye başladı. BREEAM ve LEED sertifikasyonu hakkında önümüzdeki dönemlerde eğitici ve bilgilendirici yazılar yazmaya devam edeceğim.

Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski