Geçen hafta kat mülkiyeti yasası ile ilgili bir yazı yazmıştım. Kat irtifaklı tapuların kat mülkiyetine geçişini zorunlu kılan yasanın nasıl çözümsüz bir noktaya geldiği ile ilgili bir yazıydı. Vatan gazetesindeki bir habere göre yasada değişiklik yapılacakmış, şöyle ki; kat irtifaklı tapuları kat mülkiyetli tapuya dönüştürmek için son tarih 28 Kasım iken belediye ve tapu müdürlüklerinde oluşacak yığılmaları önlemek, vatandaşın mağduriyetini azaltmak amacıyla iskan izni olan binalar için sürenin 2 yıl uzatılması gündeme alınmış. Hazırlanan yeni tasarıda 28 Kasıma kadar iskan ruhsatı alıp kat mülkiyetine geçmeyen vatandaşların ödeyeceği 1000 TL’lik cezanın her  yıl mı yoksa tek seferlik mi olacağı ve iskan ruhsatı alamayan binalarında iskan affına alınıp alınmayacağı da kesinlik kazanacak. Aslında kat mülkiyetine geçişin ilk ve tek muhatabı müteahhit firmalar. İskan ruhsatı masrafı ve başvuruların müteahhit firmaca yapılması gerekiyor. Anlayacağınız müteahhiti hala faaliyet gösteren binalarda oturan ev sahiplerinin yükümlülüğü yok, müteahhit firmaların tüm prosedürleri halletmeleri gerekiyor. Fakat müteahhit iflas etmiş, ölmüş veya faaliyetine son vermişse iskan ruhsatı almak, eğer alamazsa da cezayı ödemek zorunda kalacak olan ev sahipleri ne yazık ki. Kat mülkiyetine geçiş için başvurular bireysel olarak değil bina bazında olmak zorunda. Başvuru için binada oturanlar ya içlerinden birini temsilci olarak seçecek yada bir tapu emlak müşavirliğine yetki verecek.
Kısaca toparlayacak olursak :
İskanı olup da kat mülkiyetine geçmemiş binalar temsilcileri aracılığı ve iskan ruhsatları ile bağlı oldukları belediyeye başvuracak.
İskan ruhsatı olmayan üstelikte müteahhitlerine ulaşamayan binalarda oturan ev sahipleri yine bir temsilci seçerek belediyeye başvuracak. Belediye bina ile ilgili elinde bulunan yapı denetim raporlarına ve projeye göre iskan ruhsatı verilebilir derse normalde müteahhitten alınması gereken tüm belgeler için belediye resmi kurumlarla yazışmaya başlayacak. Aylar sürecek olan bu yazışmalar hem zaman kaybına yol açacak hem de müteahhitin atladığı her eksik işlemin ücreti vatandaştan alınacak.
İskan ruhsatı olmayan binaların iskan ruhsatı talebi belediyelerce binanın projede belirtilen imar şartlarını taşımadığı veya deprem yönetmeliğine uygun olmadığı  gerekçesiyle red edilebiliyor. Vatandaş cezasını ödese bile kat mülkiyetine geçişi zorunlu olduğu için  sistem bu noktada yine tıkanıyor. Hazırlanacak olan tasarıda bu durumdaki binalar için iskan affı çıkması bekleniyor. Bakalım nasıl bir çözüme ulaşacak bu sorun..Vaktiyle belediyeler su,elektrik ve kanalizasyon gibi hizmetleri vermeden önce binanın iskanı olup olmadığını kontrol etseydi şimdi bu içinden çıkılması güç durum hiç yaşanmazdı. İstanbulda kat irtifaklı tapuların %70′inin maalesef iskanı yok.

Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski