Büyük binalarda veya zincir şubeli işletmelerde teknik lojistik nasıl olmalı diye kendinize soru sordunuzmu? Veya piyasada kabul edilen lojistik sistemi nedir? Bu konuda sadece bir yöntem vardır.
Klasik yöntem. Bir lojistik firmasıyla anlaşılır. Depolanması gereken cihazlar anlaşılan lojistik firmasının deposuna gider. Mallar biriktikten sonra ihale usulü ile satılır. Piyasada hemen hemen bütün işletmeler bu tarz lojistik yönetimi yaparlar. Ben buna klasik yöntem diyorum. Ve bu klasik yönetem, herkesin yaptığı işletme hatasıdır. Yanlış bütçeleme, yanlış harcama, gereksiz maliyet, gereksiz zaman ve üzerinde çalışılmamış ucuz ucuz projedir.
Peki daha iyi sistem oluşturmak için zaman ve kaynak ayırmak gerekirmi. Bence hayır. Teknik lojistik yönetimi aslında kalıplara oturtmak yanlıştır. Çünkü teknik lojistiğin temelinde aslında işletme yönetimi yatar. İyi bir bina işletmecisi bunu daha az kaynakla daha düşük maliyetle yapabilir. İşin sırrı bina işletmesinde. Örneğin çok şubeli işletmenizde jeneratörler var. Şubeler kapanıyor, taşınıyor, tedilat görerek yenileniyor ve size sürekli olarak depolanması gereken jeneratörler kalıyor. Yapacağınız çok basit jeneratör bakım sözleşmesine depolama hizmetini koyacaksınız. (Ve ücret bile vermeyeceksiniz) Zaten jeneratörü sökmeye servis firması gelecek (ekstra maliyet yok) Jeneratörü kendi atölye veya depolarına götürecekler. (Eğer lojistik firması gelseydi ikinci olarak onlar vinçle alıp, depolamaya götürecekti) Böylece siz jeneratör bakım firmasından anında jeneratör ile ilgili bilgi alabilirsiniz (hızlı hizmet) Eğer bunu lojistik firması yapsaydı jeneratör hakkında teknik bilgileri olmayacaktı.Ve siz her defasında jeneratör bakım firmasını lojistik firmasına göndererek bilgi alacaksızın veya jeneratöre bakım yaptıracaksınız ki bu size extra maliyet olarak geri dönecektir.
Sözün kısası teknik cihazların lojistiğini bakım firmalarına yaptırın. Hem cihazların durumu hakında bilgi alırsınız (hurda satılmalı, ekonomik ömrü dolmuş, bakım yapılıp kullanılabilir v.s.) Hem de daha nakliye ve depolama ücreti ödersiniz. Düşünsenize; gece bir şubenizin jeneratörünün motoru yandı ve değişmesi gerekiyor. Jeneratörcüyü arayarak lojistik firmasına yönlendireceksiniz, onlar lojistik firmasının deposundaki jeneratörlerinde bir tanesini alacaklar, zaman çok önemli hangi jeneratör arızalı, hangisi çalışıyor, hangisinin bakıma ihtiyacı var bimiyorlar. Yaşayacağınız stres ve kaos yanıza kar kalacak. Ayrıca kötü bir yönetim olacaktır. Ama jeneratör bakım firmaında depolasaydınız, anında hareket edip direk olarak kullanıma elverişli (çünkü servis firması kontrolünü yapmış hemde ücretsiz) jeneraötrü yönlendirecektiniz. Eğer bu senaryoyu sözleşmenize de koymuş olasaydınız, saat aralığı bile olabilirdi. diye bir madde. Gördüğünüz gibi böyle bir uygulma hem hızlı servis, hem kaliteli depolama, hemde uygun maliyet ile sonuçlanıyor.
Ayrıca unutmadan sevis firmanız bir expertiz gibi davranarak hurda olan veya işletmesi ekonomik olmayan cihazları ayırıp satış ile ilgili işlemleri yapabilirsiniz. Bunun içinde kaynak ayırmanıza gerek yok.
Umarım klasik yöntemle, benim yazmış olduğum yöntem arasındaki farkı anlatabilmişimdir…
Yorum Gönder
Teşekkürler.