CNG orjinal ismi Compressed natural gas yani sıkıştırılmış doğalgazdır. Aynen LNG gibi doğalgaz iletimi olmayan yerlerde kullanılması için alternatif olarak ihtiyacı giderecek bir sistemdir. CNG mevcutta , LPG, propan, fuel-oil, motorin vb. yakıtların kullanıldığı her yerde gerekli dönüşüm işlemleri yapıldıktan sonra rahatlıkla kullanılabilir. CNG 200-250 Bar basınç altında,kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan gaz fazında bir yakıttır.
Yüksek basınç altında gaz fazında taşınır ve depolanır, basıncının düşürülmesi suretiyle yine gaz fazında tüketime sunulmaktadır. CNG, uluslararası standartlara uygun olarak üretilen yüksek basınçlı tüpler ve özel taşıma araçları ile tüketicilerin kullanımına sunulmaktadır.
CNG Esasında diğer araçlar ile taşınan gazdan farklı olarak 12 adet çelik çekme dikişsiz tüpün özel bağlantı sitemi ile galvaniz kaplı özel çelik aksam içerisinde birleştirilmesinden oluşan gruplar halinde taşınarak ihtiyacı olan tesise, araca bağlı küçük bir vinç ile indirilerek tüketim sistemlerine bağlantısı yapılır. Daha sonra boş CNG tüpleri tekrar vinç yardımı ile aracın kasasına alınarak nakil işlemi yapılmış olur.
CNG tüplerinin standart çelik aksam kasası kullanıcı tarafından açılmamalı, tüpler daima dik konumda tutulmalıdır. Tüplerin bulunduğu alan çevresinde yanıcı, parlayıcı herhangi bir madde depolaması yapılmamalıdır.
CNG’nin kullanıldığı alanlarda gaz kaçağını ve ortamdaki gazın LEL (alt patlama sınırı) seviyesini algılayacak gaz dedektörleri kullanılması önerilmektedir. Doğalgaz havadan hafif olduğundan kapalı odalarda gaz dedektörü tavana yakın bir seviyeye yerleştirilmelidir. Dedektörlerin bir selenoid valfe kumanda etmesi ve algılama durumunda gaz akışını otomatik olarak kesmesi önerilmektedir.
Günümüzde CNG diğer yakıtlara göre kullanımı çok fazla olmasada, hizmet ve üretim sektörü ile birlikte, özellikle kamu araçları olmak üzere, kara araçlarında kullanımına başlanmıştır.

Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski