Elektrik sistemlerinde kullanılan montaj elemanlarının projeye ve standartlara uygun olması, tesisin yangın güvenliği açısından çok önemlidir. Yerine göre sızdırmaz, neme dayanıklı, ısıya dayanıklı, aşırı akıma ve dirence dayanıklı malzemeler kullanılması gerekiyorsa, hiç bir masraftan kaçınmadan elektrikten dolayı oluşabilecek yangın riskini minimize etmek için projeye uygun bir şekilde yapılmalıdır.
Projede hesaplanan şalt malzemeleri kullanılırken aynı zamanda projeye uygun montaj standartları da dikkate alınmalıdır. Hesaplanan değerlerin dışında malzeme kesinlikle kullanılmamalıdır. Elektrikte unutulmaması gereken en önemli konulardan birisi montaj elemanları ve bağlantılardır.
Yapılan her bağlantı bize ek bir direnç oluşturur ki bağlantı noktalarının dirençleri normal elektrik kablolarına göre genellikle daha yüksek olduğundan kablolara oranla daha fazla ısınmaya yol açar. Montaj elemanlarının ve kablolarının bağlantı noktalarında oluşabilecek, temassızlık, gevşeme, oksitlenme gibi etkenler, montaj elemanları ve kabloların bağlantı noktalarına ait temas yüzeylerini azaltacağından geçiş direncinin artmasına bağlı olarak bu noktalarda ısınmaya neden olur.
 Montaj elemanları ve bağlantı noktalarını farklı bir şekilde ifade etmek gerekirse örneğin; bir fön makinesini bağlantı noktaları gevşek olan bir prize takarsak bağlantı noktasının gevşek olmasına bağlı olarak temasın azalmasından dolayı ark oluşacaktır. Biraz sonrasında ise prizden çok yüksek ısı meydana gelecek ve bu da yangın riskini doğuracaktır. Vermiş olduğum örnekte tüm elektrik bağlantı noktaları için geçerlidir. Bu tip durumlarda, devre kesiciler ve şalterlerin yangını önlemek için açması maalesef söz konusu olmazken, yangınların büyük çoğunluğu elektrik bağlantı noktalarının aşırı ısınması sebebiyle etrafındaki montaj elemanları ve diğer yanıcı malzemelerin tutuşması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Montaj elemanları ve bağlantı noktalarından dolayı çıkabilecek riskleri bertaraf etmek için projeye uygun doğru malzeme ve doğru montaj işlemleri yapılması gerekirken aynı zamanda taahhüt sonrası işletme sırasında bu montaj elemanları ve bağlantı noktalarının kontrol edilmesi, gevşek kısımların sıkılması, eskiyen parçaların yenilenmesi ve bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski