Elektrik sistemleri her ne kadar yüksek ısılarda çalışması için tasarlanmış olsa da teknik işletmeciler bu sistemlerin yangın güvenliği ve emniyeti açısında ısınmasını istemezler. Isınmasında risk olan elektrik sistemlerinin termal kamera ile periyodik kontrollerinin yapılması ve bu sistemlere ait periyodik bakımlarının yapılması gerekmektedir. Periyodik kontrol ve bakımlar sırasında tespit edilen arıza, eskime, yıpranma, sistem yüklerinin artması vs. gibi durumlarda eş zamanlı olarak yapılması gerekmektedir.
Elektrik sistemlerinde rezistans, ampul, trafo vs. tüketim kaynakları, tüketiği enerjiye paralel olarak ısınma gösterir. Bu ısınma tüketim kaynağının özelliğine göre değişkenlik gösterse de enerjinin kullanımı oranında ısınma kaçınılmazdır. Dolayısı ile bu kaçınılmaz ısınma için işletmeciler olarak gerekli hassasiyeti göstermeliyiz. Örneğin spot, projektör, halogen ampul vs. gibi aşırı ısınan aydınlatma elemanlarının bağlandığı armatürler yüksek ısıya karşı dayanıklı olmalıdır. Aynı zamanda bu armatürlerin yanına kesinlikle yanıcı cisimler konulmamalıdır. Diğer taraftan endüstriyel tesislerde de yangın güvenliği ve emniyeti için ampul örneğinde olduğu gibi, tehlikeli arz edecek derecede ısınan proses cihazlarının da aynı hassas düzende ve dikkatte kullanılması gerekir.
Mutlaka, elektrikten çıkan yangınları engellemek için sadece şalt cihazları ve kablolar değil aynı zamanda tüketim kaynaklarınında kontrolünü atlanmaması gerekir.
Resim kaynak: www.osram.com
Ömür Yılmaz
Uzun yıllar Tesis Yönetimi sektöründe olan birisi olarak, bilgi, deneyim ve tecrübelerimi sektöre gönül verenlerle paylaşıyorum.
Yorum Gönder
Teşekkürler.