Yaz geldi klimalar çalışmaya başladı. Elektrik tüketimleri yılın en yüksek seviyelerine çıkması şebekeden gelen gerilimin düşmesine sebep olurken aynı zamanda bir takım elektrikli cihazların performansları olumsuz etkilenir. İşte bu noktada servo regülatörler elektrikli cihazların hayatını kurtarır. Kısaca, gerilimi sürekli değişen şebeke elektriğini sabitlemeye yarayan cihazlara Servo Regülatör deniyor.
Servo Regülatörlerde, varyak, servo motor ve transformatör oluşmaktadır. Çalışma prensibine bakarsak, bir ucu şehir şebekesine bağlı olan servo regülatör şebeke gerilim durumuna göre içinde bulunan varyağa entegre servo motoru sağa veya sola dönerek regülatör çıkış gerilimini sabit tutmak prensibine göre çalışmaktadır.
Böylece sabit gerilimde elektrik elde etmiş oluruz. Tabi bu arada gerilimi sabit tutmanın bir maliyeti var. Bu da servo regülatörün gerilimi sabit tutmak için tükettiği akımdır. Dolayısı ile servo regülatör seçiminin çok dikkatli yapılması ve yeterli kapasitede cihaz tercih edilmesi ilk yatırım ve işletme maliyetlerinin optimize edilmesi açısından gereklidir. Ayrıca servo regülatörün bağlantı, oda şartlarının temiz, ısı ve izolasyon olarak da şartlandırılmış olması cihazın ömrünü uzatacağı gibi arıza oranını ve yangın risklerini düşürür.
Piyasada ihtiyaca göre monofaze ve trifaze regülatör satılmakta olup, yeni teknolojiye uygun olarak mikro işlemcili regülatörlerde bulunmaktadır. Ayrıca servo regülatör ile birlikte daha yüksek güçlerde kullanılmak üzere monofaze ve trifaze statik regülatörlerde bulunmaktadır.
Ömür Yılmaz
Uzun yıllar Tesis Yönetimi sektöründe olan birisi olarak, bilgi, deneyim ve tecrübelerimi sektöre gönül verenlerle paylaşıyorum.
Yorum Gönder
Teşekkürler.