Günümüzde tüketim çılgınlığının körükleyen ambalajların başında üretim son derece ucuz olan pet şişeler başı çekmektedir. Bu pet şişeler her ne kadar üretimi kolay olsa da maalesef doğada çözülmesi ve yok olması o kadar kolay değil.
Diğer taraftan ekonomik gücü olan olan Ülkelerin tüketim atıkları sadece kendi ülkelerini değil tüm dünyayı kirletirken bu tüketimden nasibini almayan ekonomik gücü olmayan ülkeler maalesef küresel kirlilikten nasibini almaktadır. Bu noktada pet (polietilentereftalat) şişelerden yapı inşa etme fikri resmen krizi fırsata çevirmeye eşdeğer.

Kıt kaynaklara sahip yoksul ülkeler ve evsiz kişiler için bir proje haline getiren yardım kuruluşları insanlara destek olurken aynı zamanda çevreye de inanılmaz katkısı olmakta.
Ev yapımının inşası pet şişeler ile çok pratik ve sağlam. Her ne adar tek katlı ev inşa etmeye yetecek bir dayanıma sahip olsa da ekstra malzeme kullanılmaması inşaat maliyetini zemin şapı, duvar sıvası, kapı ve pencereden ibaret diyebiliriz.
Pet şişelere çevrede bulunan doğal kaynaklara göre kum veya toprak doldurulması ile taşıyıcılık ve izolasyon özelliği kazandırılarak hazırlanan şap üzerine oturtulması ile duvar imalatı yapılması sonrası, çatı konstrüksiyon ve üzeri eternit ile kaplanması ile son buluyor. Bundan sonrası evi inşa edenlerin zevkine kalıyor.
Türkiyede pet şişe penetrasyonu hakkında bilgi sahibi olmasak da dünya nüfusu her yıl %1 artmasına rağmen Pet şişe tüketiminin %6 artmakta olduğunu söyleyebiliriz(*1). Dünyanın en gelişmiş ülkesi olan ABD'de günde yaklaşık olarak 129,6 milyon adet pet şişe tüketilmekte(*2).
Pet şişeden evsizler için ev yapma fikri ilk defa Amerika'da ortaya atılıyor. Günümüzde Amerikada yaklaşık 3,5 milyon evsiz olduğu tahmin edilmekle birlikte bu sayının ilerleyen yıllarda 10 milyona çıkmasını bekliyor(*3).
Şu anda aktif olarak Nijerya'da aktivist bir grup tarafından pet şişeden ibadethane, okul, ev vs. gibi yapılar inşa ederek konut sorununa çevreci bir yaklaşım ile destek olmaya çalışıyor (*4) ve bu hareketini bir plan haline getirerek sürdürülebilir olarak konut ihtiyacına dikkat çekmekle birlikte azda olsa ihtiyacı karşılamaya çalışıyor.

Bu arada pet şişelerden inşa edilen yapılar hakkında bir kaç teknik bilgi aktarmakta fayda var. İçi doldurulan pet şişeler kurşun geçirmiyor, yangına ve depreme dayanıklı, yüksek veya düşük ısıya sahip iklimlerde izolasyon özelliği sayesinde rahatlıkla kullanılabiliyor, özellikle sıcak iklimlerde 64 dereceye kadar rahat bir iç ortam sıcaklığı sunarak yaşam için gerekli olan konfort şartlarını koruyor.

Tüketildikten sonra ambalajını çöp olarak gördüğümüz pet şişeler evsizlere ev olma yolunda dünyada projeler geliştirilirken umarız ülkemizde de geri kazanım yönünde bu ve buna benzer fark yaratacak projeler oluşturulur.

Kaynaklar//
*1http://www.cevko.org.tr/cevko/Ic-Sayfa/Cevko/Haberler/Yasar_Nadir_Atilla_Yazi.aspx
*2http://www.treehugger.com/clean-water/the-us-consumes-1500-plastic-water-bottles-every-second-a-fact-by-watershed.html
*3http://www.truthdig.com/eartotheground/item/more_vacant_homes_than_homeless_in_us_20111231
*4http://phys.org/news/2011-11-plastic-bottles-nigeria-housing-problem.html#jCp
Yorum Gönder
Teşekkürler.