Tesisisletimi.com 'da yazarken sadece tesis teknik işletmecilerini değil tesisin işletilmesini sağlayan diğer paydaşlar içinde yazamaya ve paylaşmaya gayret ediyorum. Bugün Japon Mimar Shigeru Ban'nın acil durumlar için kağıttan imal ettiği evler ve bu evlerin yapılmasına vesile olan hikayesini tesis yönetiminde ki paydaşların izlemesini öneriyorum. Shigeru Ban'nın fikir babası olarak tasarladığı, kağıt acil durum evleri, daha önce yayınlamış olduğum Evsizler İçi Pet Şişelerden Ev Projesine benzeyen yine çevreci ve sürdürülebilir, basit ve ekonomik bir fikir üzerine odaklı felaket gibi acil durumlarda hayat kurtaracak muhteşem bir fikir. Esasında bizim gibi tesis yöneticileri açısından, bu tip deneyimler bazen basit gibi algılansa da, ezber bozmak, farklı düşünmek ve inovasyon sağlayan vizyon ve fikirlerin yaratılması açısından çok faydalı buluyorum.
Sürdürülebilirlik terim haline gelmeden uzun bir süre önce, Mimar Shigeru Ban karton borular ve kağıt gibi ekolojik yapı malzemeleriyle deneylere başladı. Onun dikkat çekici yapıları genellikle Haiti, Ruanda veya Japonya gibi afetzede ülkelerde geçici konutlar olarak amaçlanmış, evsiz kalmış insanlara yardım etmek için tasarlanmıştır. Fakat çoğu zaman binalar hedeflenen amaca hizmet etmiş olsa da, tasarım ve kullanılabilirliği sebebiyle daha uzun süre binalar kullanılmaya devam etmiştir.
Son olarak küçük bir not; Shigeru Ban 17 Ağustos 1999'da Ülkemizde yaşanan büyük deprem sonrası afetzadeler için projesini ülkemizde de hayata geçirmiştir.

Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski