Bir tesis işletmeci olarak 4 yıldır ekodesign konferanslarını ziyaret etmekteyim. Sanırım konferansı ziyaret eden tesis işletmeci olarak sadece ben varım. Konferans organizasyonu, her yıl adı üzerinde "eko" yani ekolojik yapı "dizayn" / tasarımları üzerine ülkemizde ve dünyada kendi konularında başarılı kişileri davet ederek çok değerli paylaşımlar yapılmasına olanak sağlıyor. Bu yıl ki ekodesign konferansının ana teması olan "şeffaflık" kapsamında; kentsel strateji, yatırım, geliştirme, şehir planlama, yeşil bina, ekolojik ürün, enerji ve mimarlık uzmanları, ortak yaşam alanlarının korunması ve tasarlanması konusundaki deneyimler paylaşıldı...
Maalesef işlerimin yoğunluğundan dolayı konferansa geç katıldığımdan ancak öğleden sonra ki deneyimlerimi paylaşabileceğim.

  • Bu yıl konuşmacılar binanın inşası sonrası işletmesi konusunu gündeme getirdi. Tasarım Parçacıklardan İbaret – Enric Ruiz Geli (Cloud 9 Kurucu Direktörü -İspanya) ; Mimarlar, binayı yaptıktan iki yıl kadar binayı takip etmeli, değişimleri, yanlışları ve beklentileri görmeli ve sonraki projelerini buna göre revize ederek yapmalı diyerek inşa sonrası binaların "işetme süreçleri" hakim olması, beklenti ve değişimlere ayak uydurması için mimarların da dahil olması gerektiği konusuna değindi. 
  • Mimarlar, tasarımlarında sadece Elektrik ve Makine mühendislerden değil, aynı zamanda Fizikçilerden, Biyologlarda, Sosyologlardan vb. gibi farklı bilim dallarından destek alarak projelerini geliştirmesi sürdürülebilir yapılar açısından önemi paylaşıldı. 
  • Yapıların tasarım sürecine ayrıca aile ve çocuk yaşamları ve beklentileri gözlemlemeli, ihtiyaçlar tekrar tekrar dinlemeli, özellikle çocukların bakış açıları değerlendirilerek projeler hazırlamalı. 
  • Avrupa'da inşa edilen her bina için patent alınıyor. Yaklaşık 1 milyon patent bulunmakta. 
  • İki yıl içinde İngiltere’de her binaya enerji etiketi olacak. (Açıkçası ben zaten var diye biliyordum, sanırım yanılmışım)
  • İspanyada enerjinin %80’i klima sistemleri tüketmekte. Buna rağmen İspanya, Kyoto protokolüne göre enerji tüketimi %20 azaltılması hedeflemiş.
  • Enerji verimli binaların inşaı için banchmark yapacaksanız size güzel bir not; Avrupa’da enerji verimli binanın yaklaşık m² maliyeti 1230 Euro
  • Gün içinde enerjiyi depolayıp gece tüketen binalar var ve bu teknoloji devler destekleri ve girişimciler sayesinde her geçen gün daha da ileriye taşınıyor. 
  • Benim en çok ilgimi, nitrojen yalıtımlı binalar çekti. Ama maalesef google'da kaynak bulamadım. Nitrojen yalıtımlı binalar enerjide yüksek verimlilik sağlıyormuş. Sistem, nitrojenin ısıyı atıp, ışığı tutması üzerine tasarlanmıyor. Binada ki sensörler vasıtasıyla, nitrojen ile  cephede bulutlar oluşturuyormuş.
  • Konferansın son oturumunda ülkemizde Leed ve Breeam almış yeşil bina sertifikasına sahip binaların tanıtımı yapıldı. Bu tanıtımda şunu görmüş olduk, green sertifikalı bir bina tasarım aşamasında projelendirilirse çok ciddi ilave kaynaklara gerek olmadan başarılı bir sertifikasyon süreci oluşturulabiliyor. Artık piyasada bu konuda gerekli now how'ı kazanmış tecrübeli danışmanlar, projeci firmalar ve müteahhitler bulunuyor. 
Ekodesign konferansı;  sektörde çalışan profesyoneller için her yıl Yem Etkinlik tarafından düzenliyor.

Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski