İNŞAAT PROJELERİNDE HUKUKİ AÇIDAN İZLENECEK YOLLAR

Bu yazımızın ilk bölümü olan İnşaat Teslimlerinde Hkuki Süreç İşletilmesi 1 ( Tüketici açısından Ceza Davası Açılması) okumanızı tavsiye ederim. Keza Ceza Davası ticari bir dava olmayıp, direkt olarak Ağır Ceza Mahkemesinin ilgilendiği daha çok dolandırıcıların konu olduğu davalar oluyor. Ayırca Ceza Davasının herhangi bir masrafı bulunmamaktadır. 

 GELELİM 2.HAK ARAMA YÖNTEMİ OLAN, TÜKETİCİ MAHKEMESİNDE DAVA AÇARAK, KARARI LEHİNİZE ÇEVİRİP VE O LEHE ÇEVRİLEN KARARIN İCRA TAKİBİNE KONULMASI

Tüketici mahkemesinde durum cezadan farklıdır. Tüketici mahkemesinde davacı, inşaatların teslim edilmediğinden dolayı, inşaat firması ile aralarında yapılan sözleşmeye istinaden davayı açar. Hemen hatırlatmakta yarar var. Tüketici mahkemesinde davayı açarken 700 TL ye yakın, dava harcı vardır. Bu harç dava sonunda karar lehinize çıktığında zaten iade edilecektir. Bu harç neleri kapsar? Bu harç, bilirkişi ücretleri, keşif bedelleri gibi hizmetlerin mahkeme tarafından karşılanması için davacıdan dava açarken talep edilir.

Toparlayacak olursak;
1 .Aşama : Bakırköy Tüketici Mahkemesinde ( veya o bölgeye hangi mahkeme bakıyorsa ) dilekçe ile davanızı açıyorsunuz. Mahkeme size duruşma tarihi konusunda yazılı bilgi gönderecektir veya e devlet şifreniz ile takip edebilirsiniz. Mahkemeniz oluyor. Bittikten sonra kararınız lehe çıktıktan sonra

2.Aşama : Tüketici mahkemesi kararına istinaden kararı İcrai takibe veriyorsunuz. Artık icra yöntemi ile firmaya haciz uygulayabilecek hale getiriyorsunuz. Firmaya gittiniz ve firma ödemenizi vermedi. Hemen bu aşamada avukatınızla birlikte icraya gittiğinizde firmadan kefaletle imza alıyorsunuz. Firmadaki yetkili taahhüt veriyor. Bu nedir? Firmadaki yetkili kişi tahahhütle , bu borcunu 15 gün içinde ödeyeceğini taahhüt ediyor. İşte kilit nokta ise bundan sonra başlıyor. 16.güne kadar beklediniz ve gittiniz halen ödemeyi yapmadı. İşte son kilit nokta geliyor ve firmalar artık bu noktadan sonra ödemeyi yapmak zorunda kalıyor, çünkü bu sefer taahhütü veren yetkiliye tutuklama kararı çıkıyor ve itiraz dahi edemiyor.

3.Aşama : Firmadan ödemeyi taahhütü imzalatmanıza rağmen alamadınız ve Taahhütü ihlal den dava dilekçesini adliyeye veriyorsunuz. Ve ilk mahkeme otomatik taahhütü imzalayan kişiye tutuklama kararı çıkıyor ve tekrar altını çiziyorum, bu karara kişi itiraz dahi edemiyor.

Genelde uygulamada firmalar son nokta, yani bezdirene kadar 2.aşama sonuna kadar getirirler. Kişi baktılar artık bu noktaya kadar getirdiyse sonunu da getirir düşüncesi ile ödemeyi yapmak zorunda kalıyorlar veya 90 günlük cezaevi macerasını başlatmış oluyorlar. Bu arada cezaevine girince sanmayın ki haklarınız kayboldu veya artık ödemeyi alamazsınız. Ödeme hakkınız halen devam etmektedir.


Göreceğiniz üzere inşaatlarda 2 tür yöntem var. Karar sizin? Ya ilk başta beyan ettiğimiz ceza davası ya da tüketici hakları davası. Tavsiyem ise şudur; Masrafsız ve daha firma yöneticilerinin içeri girme kararının kesinleşeceği ceza davasında işler daha ciddi yürümektedir. Karar elbette sizlerin.

 Her türlü hukuki sorularınız için ise ;  hukukcuplatformu@gmail.com
Kaynak : http://insaatteslimlerindehukukisurec.blogspot.com.tr/

Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski