Asansör kazaları nasıl önlenir başlıklı bu makalede, son kullanıcıların asansör kullanımı ve kontrolüne yönelik yapılması gereken uygulamaları anlatırken herhangi bir asansör kazası durumunda neler yapılması gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
Dünyada ilk asansörü tasarlayan Arşimed sanırım bu kadar asansör kazası olacağını öngörseydi belki de bu icadından vazgeçebilirdi. Tabi bu işin ironik yanı. Günümüz asansörleri esasında tam güvenlik sistemleri ile donatılmış olmasından dolayı esasında doğru asansör montajı, kullanımı ve bakımı yapılması durumunda olası kazaların önüne zaten geçilmiş olacaktır.
24 Haziran 2015 yılında güncellenen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği bize oldukça net bilgiler veriyor. Yönetmelik bize özetle, yılda bir kez akredite kuruluşa fenni muayene yaptırılması ve muayene sonrası varsa eksikliklerin giderilerek yeşil etiket alınması gerektiğini, ayırca aylık olarak asansörünün yetkili servislerce periyodik olarak bakım yaptırılması gerektiğini ifade eder. Eğer kanunda belirtilen kontrol, bakım ve onarım işlemleri yapılmışsa bu noktadan sonra asansör güvenliği artık son kullanıcı tasarrufuna teslim edilmiş demektir.
Güvenli Asansör Kullanımı
- Asansöre sıcak içecekler girmeyiniz. Asansör hareket ettiğinde içeceklerinize birisi çarpabilir veya dengenizi kaybedebilirsiniz.
- Küçük çocukların asansöre tek başına binmesine izin vermeyiniz. Küçük çocukların mutlaka bir yetişkin ile birlikte asansöre binmelidir.
- Atkı, şal vs. gibi aksesuar ile asansöre binerken, kabin kapı arasına sıkışma olasılığı düşünülmeli dikkatli olunmalıdır.
- Asansöre kabininin kat seviyesine geldiği görüldükten sonra girilmelidir.
- Yangın ve deprem durumlarında kesinlikle asansörler kullanılmamalıdır.
- Arızalı asansörler kesinlikle servis kontrolü ve onarımı sonrası kullanılmalıdır.
- Yeşil etiket dışında olan asansörler kullanılmamalıdır. Sarı etiketli asansör kullanılabilir ama yeşil etiket alınması için gerekli girişimler yapılmalıdır.
- Asansör arızalarında onarımı sadece ve sadece yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Ehil olmayan ellere asansör onarımı teslim edilmemelidir.
- Asansör arızalarında, kabin içinde kalan olursa, kabinden kurtarma çalışmaları bu konuda eğitim almış kişilerce yapılmalıdır. Asansör kazalarının gerçekleşmesinin en büyük sebebi eğitimsiz kişilerce kurtarma çalışmaları yapılmış olmasıdır.
- Asansör içinde düşmeyi engellemek için, kabin içinde, yağ, deterjan, su vs. gibi kaymayı tetikleyecek sıvıların mutlaka temizlenmesi gerekmektedir.
- Asansör içinde seyir halindeyken, kabini sarsacak hareketlerde bulunmamak gerekir mümkünse seyir halinde çok fazla hareket edilmemeli.
Yorum Gönder
Teşekkürler.