Binalarda yapılan izolasyon ile %50'ye varan oranlarda ısı yalıtımı yapmak mümkün. Peki binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır? Bildiğiniz gibi binaların cephesi ve çatısı bulunur. Isı yalıtımı bu kapsamda iki şekilde uygulanır. Atmosfere açık cephelerin izolasyonu ve çatının izolasyonu. Binalarda ısı yalıtımı içerideki ısınının dışarıya, dışarıda ki ısının ise içeriye girmemesini sağlar. Özet olarak ısı yalıtımı sayesinde, yazın bina içi serin kışın ise sıcak olur.
Çatı izolasyonu; Çatı izolasyonunun yapılmasının iki sebebi vardı. Birincisi ısınan hava yükselir. Eğer çatınızda ısı yalıtımı yoksa kışın ısıtmak için harcadığınız enerji ısınan havanın yükselmesi etkisiyle çatıdan uçup gidecektir. İkinci sebebi ise güneş ışınlarıdır. Yazı güneş ışınları çatınıza dik olarak yansıması ile sıcağı emecek ve ısı iç ortama yayılacaktır. Isı yalıtımı olmayan binanın üst katlarında yazın dayanılmaz derece soğuk olurken kışında yüksek ısınma maliyetlerine rağmen bir türlü ısınmayacaktır. İşte bu yüzden binalarda çatıların ısı yalıtımı çok önemlidir. Çatılarda ısı yalıtımı için genelde cam yünü adı verilen malzeme kullanılır. Bu malzemenin uygulaması çok basittir. Eğer kapalı çatıyla, rulo halinde ki cam yünü açılarak yorgan gibi çatıya serilmesi yeterlidir. Açık çatı ise, su yalıtımı sonrası üzerine cam yünü uygulaması yapılır ve ilave olarak şap atılır. İsteğe bağlı olarak şap sonrası dekoratif malzemeler kullanılabilir.
Dış Cephe izolasyonu; Atmosfere açık dış cephe izolasyonu uygulaması profesyonellere yaptırılması gereken bir iştir. Bu noktada uygulama için çatıya iskele kurulması ve çalışanların yüksekte çalışma için eğitim almış olması ve buna ait uygunluk evraklarına sahip olması gerekmektedir. Cephe izolasyonunda öncelikli olarak yalıtım malzeme seçimi gerekmektedir. Bu malzemeler; mantolama levhası, Expanded Polistren (EPS) Levhalar, Extrüde Polistren (XPS) Levhalar, Taşyünü Levhalarlardır. Isı yalıtım levhası terciği sonrası bu levhaların yapıştırılması için harç temin edilmesi gerekmektedir. Levhaların cepheye uygulama işlemi sonrası, ısı yalıtım sıvası ve dekoratif sıva uygulaması yapılır. Dekoratif sıva yerine farklı tasarımlar için piyasada bulunan alüminyum, mermer vs. dekoratif malzemeler kullanılabilir. Mantolama işleminde ısı yalıtım levhası seçiminde en büyük etken ısı iletim katsayısının düşük olmasıdır. Bununla birlikte piyasada tüm özellikleri barındıracak malzeme bulunmasada, kullanılacak malzemede aşağıda ki özelliklerinde olması beklenmelidir.

  • Suya ve neme dayanıklı  
  • Yanmazlık ve alev geçirmezlik 
  • Basınç dayanımı 
  • Çekme dayanımı 
  • Buhar difüzyon direnci 
  • Birim hacim ağırlığı 
  • Isı tutuculuk 
  • Sıva tutuculuk 
  • İşlenebilirlik 
  • Boyutsal kararlılık 
  • Kokusuzluk 
  • Uzun ömürlü olması 
  • Haşere ve parazit barındırmaması 
  • Ekonomik olması
Pencere ve kapılar; Bina ısı yalıtımında pencere ve kapılar ısı kaybının yaklaşık olarak 4/1 öneme sahiptirler. Dolayısı ile ısı yalıtımını tam olarak sağlamak için pencere ve kapıların ısı yalıtımı özelliğine sahip olması gerekmektedir. Pencerede ısıcam olarak nitelendirilen çift camlı pencrelerin kullanılması ısı kaybını %50 azaltacaktır. Pencere ve kapıların değişimi için gerekli olan maliyete katlanmak istemiyorsanız pencere bandı ve kapı süngerlerini kullanabilirsiniz. Bu şekilde en azında birleşim noktalarında kaçan ısıyı engellemiş olursunuz. Apartman giriş kapıların otomatik kapanması veya çif kapı kullanılması da özellikle kış mevsiminde ciddi bir tasarruf sağlayacaktır.
Radyatörler ; Radyatörler konvansiyonel olarak evi ısıtırken duvar tarafında kalan yüzü ısı kaybına maruz kalır. Isı yalıtımı yapılmamış bir duvar radyatörün yaydığı ısıyı emecektir. Bunu engellemek için radyatör ile duvar arasına alüminyum levhalar koyarak duvarın sebep olacağı ısı kaybının önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca radyatör musluklarının termostatik olması ayrıca tasarruf sağlayacaktır. Belirli bir ısıya gelen termostatik vanalar radyatörden geçen sıcak suyu keserek ayrıca tasarruf sağlayabilirsiniz. Özellikle sık kullanılmayan odaların termostatik radyatör vanaları ile düşük ısıda tutulması tasarrufa yüksek etkisi olacaktır. Diğer taraftan kombi ve klimanızı gece gündüz değişken kullanım  ve aktif olarak oda termostadı kullanımı sağlanması halinde ayrıca elektrik ve doğalgazdan tasarruf sağlanabilir. Isınmada tasarruf sağlanırken her bir sıcaklık derecesi tasarrufta değişken öneme sahiptir. Bu kapsamda, oda sıcaklığı 23 °C iken ısı kaybının 100 olduğunu düşünürsek;
- Oda sıcaklığı 22 °C olursa % 6 tasarruf
- Oda sıcaklığı 21 °C olursa % 12 tasarruf
- Oda sıcaklığı 20 °C olursa % 18 tasarruf sağlanabilir.

Isı yalıtımı sadece üst düzey sıcaklık konforunun sağlanması değil aynı zamanda ciddi bir tasarruf etkisi vardır. Diğer taraftan fosil yakıt ve elektrik tasarrufu sayesinde daha çevreci bir ısınma sağlanacaktır.  

Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski