Periyodik kontrollerde yalıtımının zayıflamasına sebep olan etmenler incelenmeli yalıtım yapılmadan önce bu etmenler ortadan kaldırılmalı. Örneğin binanın yayında bulunan bir ağaç dalının rüzgarın etkisi ile çatı yalıtımına zarar veriyorsa, ağacın öncelikli olarak budanmasında fayda vardır.
Düşük eğimli çatılarda (% 33'den az ) baca dibi ve aydınlık bölümlerinin çatıyla birleşim yerleri kontrol edilmeli ve eğer varsa kir ve istenmeyen bitkisel oluşumlar temizlenmelidir.
Çatıda su sızıntısı tespit edilmesi durumunda gerekli izolasyon çalışmaları yapılmalı ve sızıntının önüne geçilmelidir. Aksi durumda bu sızıntılar rutubete yol açacak ve binaya zarar verecektir.
Çatı bakımı ve özellikle hasarlı bir çatının bakımı ötelendiği sürece oluşacak hasar ve bakım maliyetleri yükselecektir. Bazen çatıda küçük bir su sızıntısı komple çatının tadilat edilmesine sebebiyet verebilir. Eğer erken müdahale edilirse belki sızıntıya sebep olan bir kiremitin değişimi ile çatı onarılabilir.
Çatıda çok noktada sızıntı olması durumunda genelde, çatının ekonomik ömrünün dolduğu düşünülerek kalıcı bir çözüm için çatının komple yenilemesi önerilir. Bu düşünceye etki eden en büyük sebep çatı taşıyıcı konstüksiyon ve ahşaplerın zayıflamış olması ve çatının hareket (çatının çalışması) etmesidir.
Çatın onarımı veya çatı yenileme işlemleri iş güvenliği açısında riskli işlerdir. Dolayısı ile konusunda deneyimli ve eğitimli profesyonellerin yapması en doğru tercih olacaktır.
Yorum Gönder
Teşekkürler.