Bildiğimiz haritalama uygulamasının iç mekanlarda da kullanımını sağlayan IOS ve Android telefonlar ile uyumlu olan program Mapwize uygulaması kullanıma açıldı. Böylece günümüzde büyüyen ve adeta yaşam alanları haline gelen AVM, Hastane, Hava Limanı vb. kompleks binalarda haritalama uygulaması ile aradığınız noktayı rahatça bulabilir veya başkalarının bina içinde bulunduğunuz mekanı kolayca bulabilmesi mümkün olabilir.
Kapalı Ortam Haritalama Servisi Mapwise
Bina içi haritalama hizmetini daha önce google hizmeti olan googleindoor maps tarafından ücretsiz ve üstelik Türkçe kullanıcılarına sunmuştu. Şimdi ise 2014 yılından bu zamana kadar yapılan geliştirmeler sonucu olarak ortaya çıkan Mapwize uygulamasıyla, kullanıcılara farklı bir deneyim sunmayı vaat ediyor. Bu kullanıcı deneyimi özellikle akıllı binalara odaklanmış durumda. Sebebi ise Mapwize kapalı ortam haritalama; çalışma alanı yönetimi, güvenlik yönetimi ve bina teknik bakım ve onarım yönetimine entegre bir çalışma senaryosu içermekte. Yani BMS (Building Managament System) ile entegrasyon özelliği bulunmakta.
Kapalı Ortam Haritalama Servisi Googlemaps Indoor
Peki efektif olarak kapalı ortam haritalama sistemlerinin bize nasıl bir faydası olabilir?
Mevcut kat planlarının mobil uyumlu olarak dijital hale getirebilirsiniz. Bunun için Autocad formatında planları dahi sisteme aktarıp monitör etmek mümkün.
Kapalı ortam haritalarını özelleştirebilirsiniz. Bina içindeki varlıkları tanımlayabilir ve istediğimiz şekilde konumlandırabiliriz. Bina içinde bulunan, toplantı salonlarının kullanılabilirliğini gösterebilir, yön işaretleri ve kuralları ekleyebiliriz. Ayrıca Mapwize Studio Web arayüzünü veya Otomasyon API'sını kullanarak gerçek zamanlı olarak değişiklikler yapabiliriz.
Bina içi haritaları mobil ve web uygulamalarında kullanabilirsiniz. Yada farklı projelerinize entegre edebilirsiniz. Örneğin büyük bir hastane içine koyulacak kiosklar ile ziyaretçi yönlendirmeleri yapabilmek mümkün.
Açık hava haritalarına entegre edebilirsiniz. Yani örneğin google maps haritasına binanız tıklandığında kullanıcı bina içi haritasına erişebilir.
Çalışan, ziyaretçi veya bakım ekipleri için bina içini kullanıma açarak yönetim yapabilirsiniz. Böylece binada ki hareketleri gözlemlemek mümkün olabilir.
Açık API sistemine sahip olduğundan bina için BMS sistemleri ile entegre bir şekilde sistemden faydalanabilirsiniz. Böylece BMS sistemleri ile ilgili yapmış olduğunuz sistem geliştirmelerini API ile özelleştirerek bir üst seviyeye taşımak mümkün.
Kat planlarını kullananlar, ziyaretçi sayısı, en yoğun alanlar, saatler ve ziyaretçilerin tercih ettiği istikametleri izleyebilirsiniz. Böylece akıllı binanız ile ilgili çeşitli verimlilik istatistikleri çıkarabilirsiniz.
Fransız girişimciler tarafından geliştirilen Mapvize uygulaması ile Tesis Yönetimi konularına yeni bir pencere açıyor gibi gözüküyor ama hala geliştirilmesi gereken bazı özellikleri olduğunu düşünüyorum. Bunlardan ilki multilanguage yani çoklu dil desteği henüz yok, dolayısı ile Türkçe kullanmak şimdilik mümkün değil. Sistemde profil yarattıktan sonra harita hazırlamak için yoğun uğraş gerekiyor. Google maps entegrasyonu şimdilik maalesef yok. Ancak ekran görüntüsünü resim formatından google maps'e yükleyebilirsiniz.
Kapalı Ortam Haritalama Servisi Mapwise Mobil Görünüm
Mapvize kullanmak için sisteme üye olmak gerekiyor. Üyelik sonrası mevcut haritalardan faydalanabilir ve yeni haritalar oluşturabilirsiniz. Şu an için sisteme giriş planı (30 yer) için ücretsiz olarak üye olmak mümkün. Üyelik sırasında oluşturduğunuz profil ile haritadan konum belirleyip, genelden özele doğru kendi kapalı ortam haritanızı yaratabiliyorsunuz. Harita yaratmak maalesef çok basit değil, biraz uğraş ve sabır gerektirdiğini hatırlatmakta fayda var.
Sistem kullanım amacına göre değişik ücretlendirmeye sahip. 30 yer için hazırlanmış olan keşif paketi şimdilik ücretsiz fakat, 100 yer aylık 50 Euro, 300 yer 200 Euro, 750 yer ise 500 Euro daha fazlası için ise talebe göre aylık bir fiyatlandırması var. Fiyatları Euro olduğu için biraz pahalı tabi ama eğer amacı ihtiyacı görüyorsa o zaman makul olabilir.
Mapwize uygulamasını akıllı telefon ile kullanmak için (Apple) App Store ve (Android) Google Play Store‘dan indirebilirsiniz. Ayrıca uygulamayı web üzerinden de kullanabilirsiniz.
Yorum Gönder
Teşekkürler.