Avrupa, İsveç, Cenevreli bir girişimci tarafından kişiselleştirilmiş özel ve yeni bir otopark tasarımı yapmakta. Projenin adı Cardok. Şehirlerde yaşam alanlarının daraldığı ve arsa maliyetlerinin çok yükseldiği düşünüldüğünde gayet işe yarar bir proje. Cardok bahçeye kazılan bir çukur ve 3 ton kaldırma kapasitesine sahip hidrolik bir asansörden oluşuyor. Asansör sayesinde, birisi toprak altında diğeri ise zeminde olmak üzere iki araçlık otopark sahibi olmak mümkün. Üstelik asansör üzeri zemin çevre dokusuna uygun olarak tasarlanabiliyor. Örneğin zemin kilit taşı ile kaplıysa, asansörün olduğu zemine de kilit taşı ile tasarlamak mümkün.
Asansörlü araba parkı tasarımı maliyeti göz önüne bulundurduğumuzda açıkçası biraz gelir durumu üst kişilere hitap ettiğini söyleyebiliriz. Ayrıca araç asansörü ile sadece otomobil değil, küçük bir tekneden kullanmadığınız spor aletlerine kadar depolamanız da mümkün. Böylece bahçede gereksiz bir kalabalık bertaraf edilirken kısıtlı alanlardan maksimum fayda sağlanmakta.

Esasında kişiselleştirilebilir otoparkın geçmişi 1920'lere dayansa bile ilk olarak 2014 yılında proje ticari hale gelmiş. Araç girdikten sonra hidrolik asansörün taşıma işlemi yaklaşık olarak 30 saniye gibi bir kısa süre alıyor ve garajlarda olduğu gibi asansörü uzaktan kumanda ile çalıştırmak mümkün. Böyle bir projenin imalatı ve kullanıma hazır hale getirilmesi yaklaşık olarak 14 hafta sürmekte. Esasında bu projenin benzeri Türkiye'de hayata geçiren bir girişimci olsa 14 haftalık imalat sürecinden dolayı iş yapması çok zor. Projede fark yaratmak için sürenin maksimum 6 hafta olması projenin müşteriler tarafından talep edileceğini düşünüyorum. Kişiselleştirilmiş otomobil garajı belki biraz maliyetli olabilir ama diğer taraftan gayrimenkulün kıymetini arttıracağı için esasında müşteri kara bile geçebilir. Ayrıca çevre daha düzgün olacağı için sadece müşteri değil müşterinin komşuları da bu yeni parktan oldukça memnun kalacağı su götürmez bir gerçek olarak karşımıza çıkabilir.
Cardok firması Avrupa'da bir çok ülkede mümessillik vermiş olduğundan en iyi çözüm bunu ülkemizde hayata geçirmek için ya mümessillik almak veya ciddi bir inovasyon yaparak fark yaratacak yeni teknoloji ve tasarımla daha iyisini yapacak AR-GE'lere imza atmak gerektiğini düşünüyorum.






Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski