![]() |
Geleceğin Konutları |
Geleceğin konutlarında bizi neler bekliyor.
Hızlı internet ağları; evdeki ortak kullanıma açık tüm elektronik ve mekanik sistemleri ve kişisel eğlence sistemlerinin oluşturduğu eko sistemi düzenleyen ve anlık iletişime izin veren çok hızlı kablosuz internet ağları.
Dijital kapalı spor alanı; ekipmanı kullanırken sağlık durumunu ve sportif performansınızı ölçen, arşivleyen ve analiz eden aynı zamanda bunu paylaşarak sanal sosyallik yaratan sistem.
Koşarken enerji üreten zeminlere sahip açık spor alanı; spor yaparken sadece sağlıklı bir yaşamı tercih etmeyecek aynı zamanda da çevreci olmayı sağlayacak, koştukça enerji üreten yollar ve kaldırımlar.
Akıllı mutfaklar; IoT'ye bağlı, akıllı bulaşık makineleri, akıllı fırınlar, vücut kitle indeksine ve yaşam alışkanlıklarına göre internetten sipariş veren akıllı buzdolabları.
Enerji tasarruflu elektronik aydınlatma sistemleri; dijital astronomik zaman saatleri, varlık yönetimine bağlı aydınlatmalar, ısıtma soğutma sistemleri, kalorimetreler, dış ortam ısısından maksimum faydalanacak otomatik açılan/kapanan pencereler ve perdeler.
Dijital güvenlik önlemleri, uzaktan evinizi takip eden ccvt sistemleri, harekete duyarlı dome kameralar, eve giriş için dijital kilitler, mobil uygulamalara bağlı karbondioksit sensörleri.
Toplu taşıma imkanları; sürdürülebilir şehirciliğin temel kanunlarından birisi toplu taşıma, bugün bile gelişmiş şehircilik endeksinin en temel göstergelerinden birisi olan toplu taşıma sistemlerine erişim ve efektif kullanım koşulları.
Paylaşım ekonomisi sistemi; evinizde kullandığınız oyun konsolundan tutun da, seyahatte kullanacağınız arabaya, denizde kullanacağınız su altı kamerasından tutun da, hafta sonları kısa gezintiler için kullanacağınız bisiklet olmak üzere paylaşım ekonomisine izin veren konut sistemi. Kim bilir belki günün birinde bir odanızı başkaları ile paylaşmak zorunda kalabilirsiniz.
Dron ulaşım pisti; geleceğin ulaşım öngörülerinden birisi dron ile ulaşım. Şu an dünyada bir çok ar-ge merkezi dron ve benzeri hava ulaşım sistemi üzerinde çalışıyor ve deneme uçuşları yapıyor. Sıkı durun geleceğin dronlarının, sadece kişisel ulaşım aracı değil, ayın zamanda toplu taşıma ve paylaşımlı araçları haline gelmesi öngörülüyor. Hatta dronların otonom kullanım özelliği olması kaçınılmaz görünüyor.
Dikey bitkiler ve dikey tarım; geleceğin evlerinin dünya nüfusunun konut talebini karşılamak için yüksek katlı olması planlanmakta. Yüksek katların dikey ormanlar ve dikey tarım ekonomisini oluşturması bekleniyor. Böylece dünyamız için gerekli olan yeşil ekonomi sistemi de sürdürülebilir olması ve karbon emisyonlarının bu şekilde ofsetlenmesi planlanmakta.
Passive hause; maksimum iklim koşullarından faydalanacak tasarıma sahip olacak, böylece en düşük enerji talebi ile en yüksek konfor şartları elde edilecek. Günümüzde bir çok pasif ev standartlarına uygun konutlar yapılmaya başlandı.
Kendi enerjisini üreten evler; yaşadığımız her alanda enerji kullanımı kaçınılmazken, artan enerji talebini de yine yaşadığımız alandan karşılama olanaklarına sahip teknolojiler her geçen gün ilerliyor.
Atık yönetimine sahip ve geri dönüşüm sistemleri; atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşüme yollanması tamamen dijital bir sistem üzerinden yönetilmesi ve atık ekonomisinin atık sahiplerine geri döndürülmesi üzerine kurulu bir sistem. Günümüzde atık ekonomisinin küçük topluluklar ile paylaştırılması üzerine kurulan sistemler mevcut. Örneğin bir cam şişe atık kumbarasına atıldığında sistem kredi kartına 10 kuruş yatırmakta.
Leed - Bream vb. yeşil bina sertifikaları; sadece evin inşası değil, inşa sırasında kullanılan malzemelerin de çevre ile dost olmasına yönelik metodolojiler ve denetimler evin daha çevreci ve uzun ömürlü olmasını sağlıyor.
Enerji kimlik kartı; evler tükettikleri enerjiye göre sınıflandırılarak değer kazanacak veya kaybedecek. Bu noktada evin atmosfer ile iletişimi üst derecede önemli olacak. Atmosferdeki hava kalitesi ve gün ışığı konfor şartlarına yakın olduğunda maksimum fayda sağlarken, iç ortamda ki konfor şartlarının uzun süre enerji gerektirmeden korunması için yeni teknolojiye sahip çevre ile dost izolasyon malzemeleri kullanılacak.
Atık su geri dönüşüm sistemi; insanlığın artık içilebilir suyu ziyan etme lüksü yok. Konutlarda temizlik amaçlı kirlettiğimiz her damla su arıtma sisteminden geçerek, dikey ve yatay bahçeleri sulayacak ve hatta bu bahçelerden sızan filtre sular tekrar şartlandırılarak temizlik amaçlı olarak kullanılacak. İklim şartlarına bağlı yağmur ve kardan dolayı biriken sular depolanarak kullanımları sağlanacak. Gelecekte nitelikli su dünyanın en kıymetli kaynağı olacak.
Elektrikli ve otonom araç parkı; geleceğin otomobillerinin elektrikli ve otonom olması planlanıyor. Yani siz kapıya çıktığınızda aracınız otomatik olarak garajınızda ki şarj istasyonundan ayrılacak ve kapıda sizi karşılayacak, gitmek istediğiniz adresi aracınıza mobil telefon ile girdikten sonra siz gazetenizi okurken aracınız sizi en kısa mesafeden gitmek istediğiniz yere götürecek. Akşam yine aracınız sizi evin önüne bıraktıktan sonra kendisini direkt garaj götürecek ve şarj istasyonuna girerek pilini dolduracak.
Yer altı otoparkları; bugün bile dünyamızda neredeyse insandan fazla otomobil var. Gelecekte yer altına yapılacak devasal otoparklar otomasyon sistemi üzerinden hizmet verecek. Yer üstünde ki araç parkları daha yaşanabilir alanlar yaratmak için kaldırılacak. Tamamen size ait özelleştirilmiş otopark kullanımı için araç teslim robotları mobilden yapacağınız talep ile bekleme noktasına otoparka girmeden asansör ile aracınızı teslim edecek.
Hyperloop ulaşım imkanı; belki bilmeyenler vardır, günümüzde teorik planlaması yapılmış ve hatta test çalışmaları tamamlanmış yeni nesil yer altından manyetik ve vakum ile çalışan hızlı ulaşım alt yapısı planlanıyor.
Bisiklet parkı / paylaşım ekonomisi; evet paylaşım ekonomisi bisiklete kadar uzanıyor. Yılda 5-10 gün bisiklete binmek için bisiklet satın almaktansa sitenin sahip olduğu bisiklet parkından küçük bir kiralama ücreti karşılığı bisiklet kullanabilirsiniz. Bunun için bisikletlerin yönetileceği, dijital bir mobil alt yapısı ve üye / ödeme sistemleri oluşturulmuş bulunmakta.
Kasiyersiz marketler; Amazon Go marketi veya daha az teknolojiye sahip Migros Jet, evet artık gelecek Amazon Go tarzı hiç kasası olmayan marketlerde, toplu konutlar yapılırken fiziki marketlerin alt yapısı kasiyersiz sistemlere uygun olması hedeflenmekte. Ülkemizde her ne kadar kasiyersiz kasa sistemine sahip Migros Jet olsa da, Amazon Go gibi hiç kasaya sahip olmayan fiziki marketler de var ve bu tip marketlerin genelleşmesi hızla çoğalması bekleniyor.
Mikro konut; mikro aile günümüz konutları insanları birbirinden bağımsız ve yabancılaştıran bir mimari tasarımına sahipken mikro konutlar insanların daha fazla etkileşim kurarak sosyalleşmesine ön ayak olacak.
Fotovoltaik camlar ve çatılar; evlerde her bir materyalin elektrik üretimi planlanmakta çünkü neredeyse IoT teknolojisi ile hemen her şey çevrim içine bağlı ve aynı zamanda enerji tüketen sistemler haline gelmekte. Enerji talebini fotovoltaik camlar ile çözümlenmesi planlanmakta.
Yüksek yapılara entegre rüzgar türbinleri; yüksek gökdelenler ve özellikle en yüksek katlardaki rüzgar ve hava basıncı gibi atmosfer şartlarını enerjiye dönüştürecek teknoloji günümüzde sık kullanılmakta ve çok yakın gelecekte gökdelenler bu enerji üreten sistemlere uygun olarak tasarlanması planlar arasında.
Akıllı termostatları; günümüzde bile nest ve ecobee markaları büyük teknoloji devlerinden yatırımlar alarak akıllı termostatta devrim yaratıyor. Bu termostatlar 0,1 derecelik kısa hassasiyetler ile fazla ısınma ve soğutma enerjisinin önüne geçerek daha üst düzey konfor ve tasarruf sağlamakta.
Siri tarzı evde asistanlık yapacak akıllı yazılımlar ve robotlar; bugün bile herkesin ajandası çok kabarık ve hayatın hızına yetişmekte zorluk çekiliyor. Ev sistemlerine bağlı dijital asistanlar çok yakın gelecekte her an size yardımcı olmaya hazır hale gelecekler.
Dijital TV'lere erişim ve kişiselleştirilmiş medya rehberi; eğlence sektörü her geçen gün kişiselleştirilebilir hale geliyor. Dolayısı ile özel hobi ve zevklerinize uygun kişiselleştirilmiş medya sistemleri ile abonelik ve dijital alt yapıya sahip evler bir adım öne çıkacak.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Kapalı alan konum belirleme ve haritaları; bugün bile binalar, hastaneler, kamu kurumları, sanayi tesisleri ve alışveriş merkezlerinin büyüklükleri baş dönderiyor. Öyleki bu tip yapılarda aradığınızı bulmak veya acil durumlarda kaçış planı oluşturmak her geçen gün zorlaşıyor. İşte bunun için en büyük çözüm mobil üzerinden kapalı sistem gsm'e bağlı olarak mobil haritalama sistemleri geleceğin devasal konutlarında neredeyse zorunluluk haline gelecek.
Dijital apartman yönetim sistemleri; günümüzde apartmanlarda bir yönetici seçilir ve bu yönetici apartmanın ihtiyaçlarını karşılayacak planlama yapar, aidat toplar ve muhasebe kayıtlarını tutar. Geleceğin evlerde tüm işlemler dijital platformda ve her konut sahibinin erişimine açık yazılım üzerinden yönetimi ve diğer dijital sistemler ile entegrasyonu ile sağlanacak. Bu teknoloji günümüzde büyük sitelerde uygulanmaya başladı bile.
Dev hava temizleme sistemleri kurulacak; büyük binaların ürettiği karbondioksit her ne kadar ofsetlenecek teknolojiye sahip olsa da, insan faktörünün yaratacağı karbonu ofsetleyecek dev hava temizleme sistemleri kurulacak.
Pier 2 Geleceğin Apartmanları
Yorum Gönder
Teşekkürler.