![]() |
Isı Pompasının Basit Çalışma Şeması |
ISI POMPASI DEZAVANTAJLARI (Havadan Suya)
- Isı pompaları günümüzde sadece avantajları ile ön plana çıkarılmış olsa da, uygun yapısal şartlar, doğru etüt ve uygulama yapılmaz ise ısı pompası maalesef fayda yerine zarar vermektedir.
- Hava kaynaklı ısı pompası, kaynağın stabil olmaması nedeni ile sürekli değişken COP (1 birim elektrik enerjisi karşılığında üretilen birim ısıl enerji) değerlerinde çalışır. Yani hava sıcaklığı ( kaynak ) değişmesi ile harcanan elektrik azalır ya da artar. Bu da enerji maliyetlerinde ve konfor şartlarında değişkenlik yaratmaktadır.
- Isı pompası ısıtma testleri + 35 C çıkış suyu sıcaklığına göre yapılır. Hava kaynaklı cihazlar +7 C dış hava ve + 35 C besleme suyu sıcaklığına göre test edilir. Yani broşürlerde yazılı kapasite, COP ve elektrik tüketimleri bu test değerlerinden elde edilen sonuçlardır. Bunu otomobillerin test ortamında tükettikleri yakıt miktarı gibi düşünebilirsiniz. Otomobil sürücüleri gerçek trafikteki yakıt tüketimi fabrika verisinden yaklaşık %50 oranında fazladır.
- Isı pompası ihtiyaç olan ısı enerjisinin ¾ ünü doğal termal enerjiden (toprak, su, hava), ¼ ünü ise elektrik enerjisinden karşılar. Diğer taraftan, hava sıcaklığı kış mevsiminde özellikle karasal iklimlerde çok düşmekte ve hatta hava sıcaklığı gün içinde bile anlık değişkenlik gösterebilmektedir. Dış hava sıcaklığının düşmesi ısı pompasının kapasite ve performansını düşürmektedir. Çünkü ısı pompalarında ısı kaynağı ile ısısının performansı azalır. Bu nedenlerle hava kaynaklı ısı pompalarının karasal iklimlerde kullanımı yaygın değildir.
- Isı pompalarında 0°C ve daha düşük sıcaklıklarda buharlaştırıcı serpantini üzerinde buzlanma oluşur. Eğer buz birikimi engellenmezse oluşan buz ısı transferini azaltarak ısı pompasının performansını düşürecektir. Oluşan buzu çözmek için ısı pompası ters yönde çalıştırılarak defrost yapar. Ancak enerji veriminden dolayı bu çevrimlerin olabildiğince kısa ve seyrek yapılması gerekir. Defrost sıklığı arttıkça enerji tüketimi de artacağından ısı pompasının performans katsayısı (COP) düşecektir.
- Isı pompasından elde edilen enerji suya aktarıldıktan sonra bina içerisindeki sisteme gönderilir ve sürekli bir devir daim ile çalışır. Bina içerisindeki ısıtma dağıtım sistemi aynı zamanda ısı pompası verimini de etkiler. Isı pompaları düşük sıcaklık üretiminde yüksek verime sahip cihazlardır. Dolayısıyla düşük sıcaklıkla çalışan sistemler yerden ısıtma ya da duvardan ısıtma sistemleri olduğu için yapı içindeki mekanik sistemin buna uygun olarak tasarlanması gerekir. Diğer taraftan yerden ısıtma sistemleri 35-40°C aralığında düşük sıcaklığa göre tasarlanmış olmalıdır.
- Isı pompaları ılıman atmosferde en yüksek verim alınır. Karasal ve kışın soğuk iklimlerde verim düşeceği için işletme ve enerji maliyetleri yükselecektir.
- Isı pompaları ile yapının ısıtması düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilir. Dolayısı ile yapı geç ısınır.
- Isı pompaları ile yapının verimli ısıtılması için, ısıtma sisteminin duvar veya yerden ısıtma sistemi yapılması gerekir. Tercihen radyatör kullanılması durumunda alüminyum kullanılmalı ve radyatör ölçüleri düşük verime uygun büyüklükte tercih edilmelidir. Bu da yapının ısıtma tesisat ilk yatırım maliyet dezavantajı yaratmaktadır.
- Isı pompaları katalog değerine göre, verim ve enerji tüketimleri otomobiller gibi ideal test ortamında yapıldığında gerçek işletme atmosferinde yine otomobillerde olduğu gibi katalog değerinin çok üzerinde enerji tüketirler.
- Isı pompaları yaygın kullanıma sahip olmadığı için servis ağı ve yedek parça stok durumu kısıtlıdır. Özellikle konfor şartları öncelikli tesislerin arıza durumunda etkilenme riski yüksektir.
- Isı pompaları sıfır derece altına inmesi durumunda defrosta geçmektedir. Defrost durumunda sistem ısıtma yapmamaktadır.
- Isı pompaları ısıtma katsayısı (COP) hava şartlarından etkilendiği için hava şartları her değişiminde COP değeri de değişecektir. Isıtma katsayısı düşerken verimlilik ve konfor şartları da düşecektir.
- Isı pompaları ılık su üretiminde yüksek performans sergilerken, sıcak su ihtiyacı duyulması halinde performansı düşecektir. İdeal çalışma sıcaklığı 35-40 °C‘dir.
Yorum Gönder
Teşekkürler.