Soğutma Sistemi Drayer Bağlantısı
Drayer bir klimanın olmazsa olmaz parçalarından birisidir. Bildiğiniz gibi klimalar kondanser ve evaporatör olmak üzere iki üniteden oluşur. Drayer içinde slika jel barındıran iki ünite arasına genellikle kaynakla başlanan bir parçadır. Peki klimalarda drayer neden kullanılıyor? Drayer'in görevi nedir?
Drayer klima tesisatında sistemden kopan çapak, kıymık ve tozları tutmak için tasarlanmış bir filtredir. Ayrıca drayer içinde bulunan slika jel sayesinde klima sisteminde oluşan  asit ve nemi toplama özelliğine sahiptir. Eğer bir klimada drayer kullanılmıyorsa bir süre sonra klima kompresörü arızalanır ya da expansion valf'den sonra ki kılcal borularda donma oluşur. Don oluşması durumunda klima içinde gaz çevrimi azalır ya da tamamen tıkanır. Çünkü nem kılcal boruda toplandığında katı hale yani buz haline geçeceği için tıkanmaya sebebiyet verecektir. Adından da anlaşılacağı üzere drayer bir kurutucu filtre görevi yapar.
Klima Drayer Çeşitleri
Drayer ile ilgili periyodik klima bakımlarında belli bir değiştirme takvimi yoktur. Fakat özellikle otomobil klimalarında ve sistem odalarında bulunan hassas kontrollü klimalarda ortalama 3-4 yılda bir değiştirilmesinde fayda vardır. Drayer ile ilgili en sık buzdolabı ve otomobil klimalarında arıza oluştuğu gözlenmiştir. Bunun en büyük sebebi, otomobillerin çukurlara girmesi, buzdolabının ise kondenser ünitesinin kapalı olması veya aşırı derecede kirli olmasıdır. 
Bir klima sisteminde sadece kuru soğutucu gaz ve akışkan yağ kullanılmalıdır. Klima sistemi bağlantısı yapılırken, sisteme giren hava sistem içinde yoğun nem oluşturur. Her ne kadar sisteme gaz basmadan önce havanın çekilmesi için vakum yapılsa da sistemde bir miktar nem kalabilir ve bu da klima tesisatında buzlanmaya sebebiyet verebilir. Özellikle gazı azalan klimalarda buzlanma oluşmasının en büyük sebebi sağutucu gaz kaçağı olduğunda kaçan gazın yerine havanın girmesi ve bundan dolayı sistemde su birikmesidir. İşte bu noktada drayer ciddi bir iş yaparak sistemi korur. Drayerin tesisata bağlandığı noktanın çok yakınına sight glass malzeme montajının yapılması sayesinde tesisatta sıvı birikmesi görülebilir. Sight glass (gözetleme camı) üzerinde bulunan klingirit benzeri yeşil şerit tesisatta sıvı olması durumunda rengi sarıya döner. Sadece sight glass olması durumunda ise akışkan izlenerek sistemde sıvı olduğu gözlenebilir. Sight glass genelde yüksek kapasiteli (chiller) soğutma sistemlerinde kullanılsa da özellikli klimalarda zaman zaman kullanılmaktadır.
Klima Drayer İç Yapısı
Drayerin yapısı nasıldır? Drayer, genellikle bakır bir kapsül içinde kondenser basıncına dayanıklı olarak iki ucunda boru olan içinde, filtre ve  slika jel barındıran bir soğutma parçasıdır. 
Drayer montajı nasıl yapılır? Drayer montajı genellikle oksijen kaynağı ve bakır tel ile yapılmaktdır. Günümüzde her ne kadar dişli vidalı drayer bulunsa da sistemde oluşan vibrasyondan etkilenmemesi için çok tercih edilmez. Drayerler genelde kondanser ile expansion valf arasına montajı yapılmakdadır. Bir drayer tıkandığında onarım ve bakımı yapılamaz, çözüm olarak tıkanan drayerin yerine yeni bir drayer montajı yapılır. Drayer montajı yapılırken, montaj borularının temiz ve düz bir şekilde kesilmesine ve boruların drayer içine fazla girmemesine dikkat edilir. Drayer özel basıncı alınmış paketlerde bulunur ve sadece montajı yapılırken paketinin açılarak iki ucunda ki tıpalarının çıkarılması gerekir. Aksi halde drayer içindeki slika jel bir süre sonra özelliğini kaybeder. Drayer montajı öncesi sistemde bulunan soğutucu gaz boşaltılmış olmalıdır. Drayer ile  bakır borular birleştirildiğinde bakır kaynağı yapılarak montaj tamamlanır.
   

Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski