Günümüz tesislerinin sürdürülebilir faaliyetlere sahip olması, dünyamızın tüm ekosistemine entegre olmakla başlar. Dolayısı ile özellikle sürdürülebilirlik yani çevresel faktörlerin sürekli olarak gözlemlenmesi, ölçülmesi, değerlendirilmesi, raporlanması ve aksiyon planlarının hazırlanmasıdır. Yani sürdürülebilir bir tesis inşa etmek yetmiyor, tesisin işletirken de sürdürülebilir bir iş sürecine sahip olması gerekir ve bu iş süreçlerinin sürekli olarak çevresel etkilerinin değerlendirilmesi gerekir. Tabi ki çevresel etki tek başına bir şey ifade etmez sürekli olarak bu etkinin düşürülmesi amacıyla çeşitli aktiviteler ve projelerin geliştirilmesi gerekir. Bu yazımız çevresel aktivitelerin sıkça yapıldığı özel günlerdir. Yani çevre ve sürdürülebilirlik ile bağlantılı özel günlerden bahsediyorum.
Sürdürülebilir çevre günleri 
20 Mart Dünya Su Günü :1993 yılında, dünyada ki içilebilir suya dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Su günü her yıl dünyada birçok ülke tarafından çeşitli etkinliklerle dikkat çekiyor. World water day etkinliğinin resmi web sitesinden her yıl etkinlik temasına ait duyurular yapılarak farkındalık oluşturuluyor. 2019 yılı teması "kimseyi geride bırakma" su insan hakkıdır.

30 Mart Dünya Saati Günü  (Her yıl mart ayında yapılır ama bazen günü değişir) 2008 yılından bu zamana kadar WWF liderliğinde organize edilen dünya saati etkinliği 20:30 - 21:30 arası 1 saat ışıkları kapatarak enerjide farkındalık hissetmemizi sağlıyor. 2019 yılında Türkiye dışındaki ülkeler 30 mart tarihinde etkinlik yaparken Türkiye 1 hafta sonra yani 6 Nisanda ekinlik yaptı. Dolayısı ile bu etkinlik tarihinin her yıl dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Etkinliğin global duyurusu için global web sitesini, Türkiye duyurusu için ise Türkiye web sitesini takip edebilirsiniz.


5 Haziran Dünya Çevre Günü : Çevremizi korumak için dünya çapında farkındalığı ve eylemi teşvik eden her yıl düzenlenen Birleşmiş Milletler günüdür. 1974'te başladığından bu yana, etkinlik 100'den fazla ülkede geniş çapta kutlanan halkla ilişkiler için küresel bir platform haline geldi. Maalesef ülkemizde gezi olayları ile birlikte oluşan, siyasi, sosyal ve toplumsal sebeplerden dolayı böylesine kıymetli bir etkinliğe katılmamaktadır


13 Ekim Dünya Elektronik Atık Günü : Başka bir adı ise uluslararası e-atık günüdür. 13 Ekim, ilk Uluslararası E-Atık Gününü kutladı. WEEE (elektrikli ve elektronik ekipman atıkları) Forumu tarafından kurulan gün, sorumlu e-atık geri dönüşümünün genel profilini yükseltmeyi ve tüketicilerin e-atıklarını geri dönüşüm oranlarının artmasıyla birlikte geri kazanmaya teşvik etmeyi amacıyla her yıl etkinlik yapılmakta. Elektronik atık günü Avrupa Birliği tarafından çevre hareketi kapsamında  desteklenmektedir.

18 Mart Dünya Geri Dönüşüm Günü : Geri dönüştürülebilir atıklar; hava, su, kömür, petrol, doğal gaz ve minerallerden sonra yedinci doğal kaynak olarak kabul ediliyor. İlk defa 2019 yılında Birleşmiş Milletler Günlerinden birisi olarak tanınması için Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) oldukça etkin bir çaba gösteriyor. İlerleyen yıllarda etkinlik ile ilgili takip edilmesi gerekir. Keza çevre etkinliklerinin bir çoğu Mart ayında yapılmakta. Dünyada Global Rcycling Day olarak düzenlenen etkinlikle ilgili resmi web sitesinden detayları öğrenmek mümkün.

 
21 Eylül Dünya Temizlik Günü : Doğaya atılmış çöpleri temizlemek ve çevre kirliliği hakkında farkındalık yaratmak amacıyla, "Haydi Yapalım" (Let’s Do It) Hareketi kapsamında 2008 yılında Estonya’da başladı. Kuruluş, bir günde bütün Dünya’yı temizlemeyi amaçlıyor. Bu etkinliğe ülkemiz en son 81 ilde etkinlik düzenleyerek katıldı. Resmi web sitesine letsdoitworld adresinden erişebilirsin.

Post a Comment

Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski