Son günlerde enerji arzından yaşanan sorunlara bağlı olarak bir çok bina ve tesisler daha fazla jeneratör desteği kesintisiz enerji sürecini yönetmektedirler. Tabi ki bir çok jeneratör bildiğiniz gibi jeneratör sistemi enerji kesintilerinden otomatik devreye girmektedir. Fakat bir çok kişi tanık olmuştur ki enerji kesintilerinde çoğu zaman ya jeneratör devreye girmez ya da devreye girse de bir süre sonra işletme şartlarına bağlı olarak stop etmektedir. Bu tür durumlara düşmemek için mutlaka jeneratörlerin periyodik bakımlarının yapılması ve yine periyodik olarak test edilmesi çok önemlidir.
Jeneratör bakımları jeneratörün bulunduğu mahal, çalışma süresi, jeneratörün yaşı ve güç durumuna göre çeşitli periyotlarda yapılmaktadır. Tüm şartların iyi olduğunu düşündüğümüzde minimum yılda 2 bakım, tüm şartların kötü olduğunu düşündüğümüzde ise yılda 12 bakım yapılmalıdır. Bir de jeneratörün ne kadar kritik olduğu konusu çok önemlidir. Eğer jeneratör bir UPS geçişi sonrası binayı besliyorsa bu jeneratörün son derece kritik olduğunu düşünür ve olabildiği kadar çok bakım yaptırmak isterim. Yada 3-4 saat enerjisiz kalması durumunda tesiste madde ve manevi bir kayıp olmayacak ise minimum bakım yaptırabilirim. Dolayısı ile bakım süreci görece olduğu için her tesis yöneticisi kendi şartlarına uygun olarak jeneratör bakım periyodunu programlayabiliriz.
Bakım konusu ise başlı başına ayrı bir makale konusudur. Örneğin akü değişim süresi, yağ değişim süresi gibi kapital bakımlar bakım periyoduna ve jeneratör çalışma süresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Diğer taraftan bakım dışında jeneratörümüzü mutlaka periyodik olarak test etmeliyiz. Jeneratör, yaşı, gücü ve konumu fark etmeksizin haftada bir defa ortalama 10 dakika yük altında test edilmelidir. Test için jeneratör üzerinde bulunana; manuel, otomatik ve test konumları kullanılmaktadır. Manuel konum jeneratörün yüksüz (boşta) çalışması, test jeneratörün gerçek bir senaryoya bağlı olarak transfer sürecini gerçekleştirmesi ve yük altında enerji beslemesini, otomatik ise şebeke enerjisinin kesilmesi durumunda jeneratörün otomatik olarak devreye girmesi ve enerji beslemesidir.
Bir çok tesis yöneticisi jeneratörü periyodik olarak test konumuna alarak test etmektedirler. Bu doğru bir uygulama olsa da esasında tüm senaryoyu test etmiş sayılmaz. Gerçek olay yaşandığında elektrik kesilir ve jeneratöre sinyal giderek jeneratörün çalışması sağlanır. İşte bu noktada gerçek bir kesinti ile jeneratörün test edilmesi olası tüm senaryoların test edilmesini sağlayacağı için en iyi test sürecinin enerji kesintisi ile yapılacağını tavsiye edebilirim. Böylece arıza olasılığına dahil tüm bağlantılar, sistemler ve şalt ekipmanları teste maruz kalır ve çalışmayan herhangi bir noktanın tespiti sağlanır. Gerçek senaryoya bağlı olarak jeneratörü yükte test etmek istiyorsanız, tesisin ana sigortasının kapatılması yeterli olacaktır. Ana besleme sigortasını kapattığınızda jeneratörünüze elektrik kesintisi sinyali gidecek ve çalışmaya başlayarak tesis için gerekli olan enerjiyi sağlayacaktır. Böylece gerçekten elektrik kesildiğinde aynı senaryo çalışacağı için esasında bire bir olarak test etmiş sayılıyorsunuz.
Her test sırasında sadece jeneratörü test etmek değil aynı zamanda jeneratörün kontrolünün de sağlanması gerekir. Bu kontroller akıntı ve sızıntılar için gözle kontrol, olağan dışı çalışma için kulakla kontrol, olağan dışı duman ve koku için ise burunla kontrol önemlidir. Ayrıca kontrol yaparken yakıt, radyatör suyu ve yağ kontrolleri haftalık olarak yapılması önemlidir. Yakıt, su ve yağ gibi sıvı eksiklikleri olması durumunda hemen takviye yapılmalıdır.
Jeneratörün gece veya hafta sonu devreye girmesi durumunda uzun süre çalışması için mutlaka yakıt miktarının 100% dolu olması önemlidir. Dolayısı ile her hafta test sonrası yakıt miktarını %100 dolu olarak tamamlanması sağlanmalıdır.
Özet olarak, jeneratörün periyodik bakımı, haftalık testi ve kontrolleri yapılması durumunda enerjiya bağlı iş sürekliliğinin aksamasının önüne geçebilirsiniz.
Yorum Gönder
Teşekkürler.